Antieke Marmeren Haard Voor Tijdloze Interieur Inrichting

Het Huis Léon Van den Bogaert

Op een regenachtige herfstdag vult de rijke geur van knisperend hout op heerlijke en verwarmende wijze de kamer. De zachte gloed van het vuur uit de open haard verlicht de complexe sculpturen van een 15e eeuwse Italiaanse schouw met gepolijste vuurbokken en haardplaat. Wanneer we door de één van de vele poorten kijken, valt ons oog op een tijdlose Franse marmeren antieke schouw; Originele oude spiegels reflecteren het licht van het vuur en vervullen de kamer met een gouden gloed.

Welkom in de showroom en de magazijnen van Het huis Leon Van den Bogaert, de toonaangevende beheerder van Europese antieke schouwen en oude recuperatie vloeren. Het familiebedrijf, gelegen tussen Gent-Brussel-Antwerpen, werd vijftig jaar geleden opgericht door Leon Van den Bogaert. Het bedrijf biedt onderdak aan de grootste collectie antieke haarden ter wereld. Binnen het bedrijf vindt u een collectie met meer dan drieduizend originele sierschouwen van de 14de eeuw tot de middenoorlogse periode in de 20e eeuw; een ware schatkist met schoorsteenmantels uit kastelen, herenhuizen, burchten en beroemde gebouwen uit Frankrijk en West-Europa. Veel van deze stukken zijn van museumkwaliteit en zouden niet misstaan binnen ‘s werelds belangrijkste collecties met decoratieve kunstwerken.

Wanneer u door de showroom en het magazijn van Leon Van den Bogaert wandelt, gaat u even terug in de tijd. Elk hoekje is een lust voor het oog en zit boordevol verrassingen. Laat u onder meer betoveren door een verfijnde, marmeren Lodewijk XV- schouw in diep Bourgondisch rood; een sobere maar imponerende stenen sierschouw uit de 14e eeuw; een warmgrijze schoorsteenmantel uit de 17e eeuw met jachtemblemen die in de steen gebeiteld zijn. Elke antiek haard is een uniek stuk met zijn eigen verhaal. De elegante sculpturen en de plaats van herkomst van het gebruikte, gladde marmer lichten vaak al een tipje van de sluier op over het verhaal en de geschiedenis van een object. Een aantal sierschouwen zijn afgewerkt met vorstelijke wapenschilden, andere met symbolen van de sectoren waarin de rijke handelaarsfamilies actief waren en nog andere illustreren de passies van de oorspronkelijke eigenaars zoals de jacht, paarden, jachthonden of muziek. U kunt werkelijk uren ronddwalen in het magazijn terwijl u deze elementen bewondert. Uw gedachten dwalen af terwijl uw handen langs de koele, gepolijste stenen oppervlaktes glijden: Verwarmde kardinaal Richelieu zijn handen boven deze schoorsteenmantel? Misschien stonden Marie-Antoinette en haar hofdames wel voor een andere sierschouw?

Naast de oude schouwen kunt u bij Het Huis Leon Van den Bogaert te Kalken ook terecht voor een opmerkelijke selectie van oude haardplaten en vuurbokken. De haardplaten bevatten vaak gedetailleerde sculpturen van dappere ridders, landheren te paard die hun jachthonden volgen, unieke familieschilden en rijke, religieuze iconografie. De schitterende, gepolijste platen glimmen in het haardvuur en zijn een versierde aanvulling voor de afwerking.

Wanneer u door het magazijn wandelt, mag u zeker de haardijzers niet over het hoofd zien– eenvoudig elegant of schitterende meesterwerken uit de Renaissance, deze koperkleurige en zilveren stukken vervolledigen de mantel en de haardplaat. Het is werkelijk fantastisch om de haardijzers te bestuderen. De gebeeldhouwde exemplaren zijn afgewerkt met gezichten van hofnarren, jachthonden, paarden en soms zelfs mythologische figuren van griffioenen tot Grieks-Romeinse goden. De eenvoudig gesmede exemplaren zijn indrukwekkend in hun elegantie en nobele uitstraling – eenvoudige vormen minutieus omgetoverd tot kunstwerkjes.

Tussen deze collectie boordevol schatten vindt u nog andere pareltjes. Zo vindt u er bijvoorbeeld prachtige marmeren zuilen die lijken op de oude zuilen uit Palmyra en Athene maar ook kleurrijke, gebeeldhouwde marmeren urnen en wasbakken met schitterende en rijk geaderde oppervlakken. Maak kennis met elegant gesmede metalen creaties voor baden en wasbakken in de vorm van springende dolfijnen en zeecreaturen. Daarnaast vindt u bij ons een uitgebreide collectie van antieke marmeren en terracotta vloeren die nog gepolijst en geplaatst moeten worden. De selectie kunstvoorwerpen en architecturale elementen is haast eindeloos.

Wat het huis Van den Bogaert Leon bij Gent onderscheidt van een museum is dat u alles kunt kopen. Het maakt niet uit of u een klassiek of hedendaags interieur hebt, u vindt bij ons zeker en vast een schouw en architecturale elementen die perfect binnen uw kamer passen en er een extra touch aan geven. Op de volgende pagina’s kunt u een aantal geplaatste haarden zien in verschillende interieurs over de hele wereld. Gelieve een afspraak te maken voor een bezoek.